Kinderfietsen: Wat Moet Ik Weten?

Bent u op zoek naar een fiets voor je kind of kleinkind? Dan zullen wij u op wegbrengen en adviezen geven bij de koop hiervan.

Jonge kinderen

peuter met fietsVoor peuters met een leeftijd onder de 1,5 jaar, zijn er loopfietsen zonder pedalen. Vanaf 2 jaar kan er overgestapt worden op een driewieler. Dat is echter niet noodzakelijk. Door het gebruik van een loopfiets leert een kind op vroege leeftijd evenwicht bewaren, waardoor zij later het fietsen makkelijker en sneller leren.

Kinderen leren over het algemeen fietsen op een tweewieler op een leeftijd van 4 tot 7 jaar. Iedereen leert het op een andere leeftijd en er is absoluut geen haast om het uw kind te leren. Het is het beste om uw kind te leren fietsen, wanneer u merkt dat uw kind hierin interesse heeft.

Leren fietsen zal een stuk makkelijker zijn, wanneer uw kind er ook daadwerkelijk zin in heeft.

Welke fietsmaat?

Het fietsframe moet aan de grootte van uw kind aangepast worden. Bij de meeste kinderen heeft de eerste fiets een fietsmaat van 12 inch. Een inch is gelijk aan 2,7cm. In onderstaande tabel kunt u vinden welke wielmaat bij uw kind past:

Wielmaat (inch)
Lichaamslengte (in cm)
10
85
12
90-106
16
102-118
18
110-124
20
120-130
22
126-136
24
132-144
26
142-158

Zijwieltjes kunnen eventueel toegepast worden, let hierbij wel op dat het niet altijd makkelijker wordt voor het kind. Uw kind zal niet leren om in evenwicht te blijven.

Geschikte kinderfiets voor ieder gebruik

Het is in belang van uw kind dat de fiets eenvoudig en makkelijk te besturen is. Een fiets zonder versnellingen is daarom een aanrader. Meerdere versnellingen kunnen ervoor zorgen dat het kind te veel moet leren in één keer en dat zal het leerproces niet bevorderen.

Evenwicht behouden, op de weg letten en sturen zal het kind minder snel leren.

mountainbikeKinderen met een wat oudere leeftijd hebben andere behoeftes dan de jongere kinderen. Het is belangrijk om ook voor hen een passende fiets te kopen. Wanneer de kinderen sterker en ouder worden, is het beter om een fiets met verschillende versnellingen te kopen. Zo zullen ze bijvoorbeeld bij een lange fietstocht de ouderen bij kunnen houden en kunnen ze het fietsen langer volhouden.

Speciale fietsen zijn er ook nog. Zo zijn er mountainbikes, die geschikt zijn voor zachtere (zand)paden en in de bossen. Wanneer u merkt dat uw kind hier interesse in heeft, kan dit ook een oplossing zijn voor uw kind. Er zijn ook nog BMX fietsen, welke uitermate geschikt zijn voor trucs en skatebanen. De fiets is echter minder geschikt voor langere afstanden en u kunt dus het best twee keer nadenken wanneer u van plan bent om een BMX aan te schaffen.

Veiligheid

Bij fietsen is veiligheid erg belangrijk. Stuur uw jonge kinderen niet gelijk de weg op, wanneer zij gebrek aan ervaring hebben. Fiets eerst stukken mee, zodat uw kind het fietsen gewend raakt.

Een helm kan geschikt zijn wanneer uw kind nog onvoldoende ervaring heeft, net als knie- en armbeschermingen. Voor beginnende fietsers zijn deze erg verstandig!

Bekijk ons aanbod kinderfietsen vandaag nog en aarzel zeker niet om ons te contacteren bij eventuele vragen of twijfels.

One thought on “Kinderfietsen: Wat Moet Ik Weten?

  1. Pingback: Jongensfiets kopen - KinderfietsenWinkel.be

Reacties zijn gesloten.