Hoe Je Kind Leren Fietsen

Een kind leren fietsen. Iets waar u wellicht mee wilt beginnen. Het kan erg leuk zijn voor beiden. Een kind kan zelfstandig fietsen op een gemiddelde leeftijd van 5 jaar. Natuurlijk zijn er snelle leerlingen, maar ook langzamere leerlingen. Het hangt voor een deel af van karakter en motorische vaardigheden. Voor een groot deel is het “gewoon” doen en durven.

Wanneer leer ik het mijn kind?

Uw kind zal er ten eerste zin in moeten hebben. Een kind dat niet gemotiveerd is om te leren fietsen, zal ook langzaam leren. Probeer niet een kind te pushen. Dit kan een negatief effect hebben en averechts werken. Wat meestal werkt is om te reflecteren op vriendjes, vriendinnetjes of familieleden.

Wanneer uw kind ziet dat iemand anders iets kan, wilt hij of zij dit ook kunnen.

kind leren fietsen

Het is ook belangrijk dat uw kind genoeg zelfvertrouwen heeft. Het karakter van uw kind speelt hierbij een rol. Een stoere, sportieve jongen zal het proces eerder leren dan een kind dat angstig is. Uiteindelijk is het voor beiden aan te leren. Aanmoedigen en complimenten geven helpt enorm bij de meeste kinderen.

Wat voor fiets heb ik nodig?

Koop een fiets die bij uw kind past. Koop absoluut geen fiets “op de groei”, dat is niet veilig voor uw kind en dus sterk af te raden. Het is belangrijk dat uw kind goed bij de grond kan, de fiets mag niet te groot zijn. Een te kleine fiets kan daarentegen weer moeilijker snelheid maken.

Een kind moet bij de trappers kunnen. De vuistregel is dat wanneer uw kind op het zadel zit met het midden van de voet op de onderste trapper, het been gestrekt is.
De stuurhoogte is ook van belang; de knieën mogen niet in aanraking met het stuur komen. De schouderbreedte van uw kind moet dezelfde breedte hebben als het stuur.

Laat uzelf adviseren door ons en kies online de juiste fiets voor uw zoon of dochter.

Wat is belangrijk als ouder?

Neem de tijd en heb geduld. Zorg ervoor dat u voldoende tijd heeft, zodat u niet gehaast overkomt. Vloeken en mopperen werkt absoluut niet. Het zal een averechts effect hebben op uw kind, zorg dus dat u dit vermijdt.

Belangrijk is dat u een redelijke conditie hebt. U kunt ervoor zorgen dat uw kind zich veilig voelt, door met het kind mee te lopen. Denk daarbij eraan dat uw kind het tempo bepaalt en ga niet onnodig te hard of te langzaam lopen. U zult uw kind bovendien beschermen tegen het vallen.

Nog Enkele Tips…

Kind op een loopfiets

Zijwieltjes: deze kunt u op het begin gebruiken en deze steeds hoger afstellen, wanneer u merkt dat uw kind progressie boekt.

Bescherming: u kunt nooit voorkomen dat uw kind valt en u kunt uw kind hierdoor letsels besparen. Bescherming is dus zeker niet overbodig.

Loopfiets: hierdoor wordt het motoriek en evenwichtsgevoel geoefend. Dit kan al bij kinderen van 2 of 3 jaar. Kinderen beginnen na het gebruik van een loopfiets met een voorsprong en zullen het fietsen eenvoudiger leren.

Veel succes!

One thought on “Hoe Je Kind Leren Fietsen

  1. Pingback: Kinderfietsen: Wat Moet Ik Weten? - KinderfietsenWinkel.be

Reacties zijn gesloten.